Úvodzdruženie txt členovia aktivity kontakt Fotogalérie

 English

Textilná miniatúra 2014 – Textil nad zlato

Hand made in...

Stiahnuť (veľkosť 2,7 MB)

Po témach, ktoré sa dotýkali všeobecných a aktuálnych problémov súčasnosti (ZOOM 2009, Génius loci 2010, Revers – Avers 2011, Banalita a noblesa 2012 a Hand made in...2013), sme názvom Textil nad zlato smerovali do sveta rozprávok, aby sme sa dotkli naliehavého problému väčšiny textilných umelcov:

Je textilná tvorba na okraji záujmu odbornej a laickej verejnosti? Je skutočne popoluškou medzi ostatnými výtvarnými disciplínami? Alebo iba nevnímame to, čo nás obklopuje v každodennom živote?

Názov výstavy je parafrázou na klasickú rozprávku Soľ nad zlato, ktorá rozpráva o dôležitosti zdanlivo banálnej soli voči uctievanému zlatu. Až keď sa soľ stratila a začala chýbať na kráľovskom stole, ocenili jej vzácnosť.

Téma pritiahla pozornosť 119 umelcov z 22 krajín. Nielenže vzrástol počet prihlásených autorov, ale aj kvalita prihlásených prác. Porota po svedomitom hodnotení vybrala práce 61 autorov v profesionálnej kategórii a 24 študentov z 20 rôznych krajín. Vyjadriť sa k téme „textilnou“ rečou nebolo vôbec jednoduché. Niektorí autori nechávajú prehovoriť materiál - Janet Gino, Erika Gregušová, Cathrine Hansen, Patrícia Klöcklerová, Svatoslav Krotký, Elisabeth Straubhaar, Ida Vychodilová. Iní sa vyjadrujú prostredníctvom výšivky - Egle Ganda Bogdaniene, Mariel Clarmont, Violette Doclo, Ingrid Gaier, Beáta Gerbócová, Amanda Hippert, Iveta Mackovičová, Karina Rothensteinová - Kolčáková, Mira Podmanická, Ulla Pohjola, Kiki Prytz Wilhelmsen. Výšivka dnes zažíva svoju obrodu, hoci už nie v tej tradičnej podobe. Každa z vymenovaných autoriek si vytvorila vlastný, neopakovateľný rukopis. Maeve Coulter, Helena Hošková a Rita Kämmerer zakomponovali do svojich diel portrétnu fotografiu. Nikola Čiripová a Marketta Timonen poukazujú na významnú úlohu textilu v zdravotníctve. Priamočiaro a s nadhľadom uchopil tému Miroslav Brooš. Vytvoril kolekciu textilných „zlatých“ tehličiek, z ktorých sa dá vyskladať ľubovolná kompozícia.

Študentské práce síce istú pečať svojho školiteľa v sebe nesú, ale aj v tejto kategórii je možné nájsť veľa inšpirácie, skvelých nápadov a poctivého remesla. Vtipná je bavlnená, sčasti „pozlátená vreckovka“ Do zlata si nos neutrieš Anety Houškovej z UHK Hradec Králové. Práca jej kolegyne Alžběty Jägerovej Ticho nad zlato s plstenou postavičkou pohrúženou do seba je rovnako výtvarne pôsobivá. Kompozícia Terézie Krnáčovej Každodenný chlebíček - sedem suchých krajcov chleba stvárnených rôznymi textilnými technikami - prekvapuje nápadom aj realizáciou.

Významným prínosom je aj účasť študentov Prof. Jozefa Bajusa z Buffalo State College. Predovšetkým treba vyzdvihnúť práce Meishi Larkins a Elizabeth Knights.

Ako každý rok súčasťou výstavy sú prezentácie prác ocenených autoriek z minulého roku. Tentokrát sa predstavia: Raija Jokinen, Fínsko, Iveta Miháliková, Slovensko a študentky Zuzana Martinusová a Alexandra Opoldusová, Slovensko.

Počas slávnostného otvorenia 28.mája 2014 porota zverejní ocenenia prác aktuálnej výstavy.

Silvia Fedorová

Zoznam katalógov…